Zegt Maggie De Block straks hoelang de huisarts je ziekteverlof mag geven?
Een lichte depressie: twee weken thuis? Een hartinfarct: maximaal zestig dagen? Minister De Block werkt aan richtlijnen die bepalen hoelang arbeidsongeschiktheid voor acht aandoeningen, onder meer borstkanker en burn-out, mag duren. Ze zijn bedoeld als hulpmiddel voor artsen, benadrukt De Block, niet als verplichting. Toch klinkt er kritiek.
Franse dokters gebruiken al jaren aanbevolen termijnen als ze een attest voor arbeidsongeschiktheid schrijven. En ook bij ons is voor elke ziekte een aparte richtlijn op komst. Die zal bestaan uit een tabel met aanbevolen termijnen die variëren naargelang de leeftijd van de patiënt, de aard van zijn beroep, en eventuele bijkomende gezondheidsproblemen.
Niet om te besparen
Volgens De Block gaat het in eerste instantie niet om een besparingsmaatregel. De nieuwe richtlijnen zijn volgens haar vooral ‘een hulpmiddel’. ‘Huisartsen kunnen niet verondersteld worden de duur van een arbeidsongeschiktheid perfect in te schatten’, aldus de minister. Behalve in Frankrijk bestaan ook in Zweden al dergelijke voorschriften.
‘Maar de maatregel past wel degelijk ook in de strijd tegen de explosieve toename aan langdurig zieken in België’, zegt professor Mairiaux. Eind vorig jaar zaten voor het eerst meer dan 400.000 Belgen langer dan een jaar thuis door ziekte. Psychologische problemen zoals burn-out en rugproblemen zijn daar twee hoofdoorzaken van.
Het Vlaams Patiëntenplatform is erg bezorgd over de plannen. ‘Chronisch zieke mensen willen wel degelijk weer aan het werk zodra het kan’, zegt voorzitter Ilse Weeghmans. ‘Maar die re- integratie moet op een positieve manier gebeuren. Wat als iemand langer nodig heeft dan de maximumtermijn om te recupereren? Die zal als profiteur bestempeld worden.’ De organisatie vreest ook dat mensen onder druk gezet worden sneller opnieuw te gaan werken.
De nieuwe richtlijnen vergemakkelijken in elk geval het werk van de inspectiedienst DGEC van de ziekteverzekering. Het Riziv bevestigde gisteren aan deze krant dat de inspecteurs daar mogelijk in 2019 al een onderzoek starten op basis van de nieuwe regels. Dokters die al te fel van de aanbevolen termijn afwijken, zouden een sanctie riskeren. Al is nog niet duidelijk hoe strikt de controles worden. ‘Het is in elk geval niet de bedoeling individuele patiënten te viseren’, zegt De Block.
Reacties